Ένα περιστατικό – Παλλήνη 1940

2510

Ένα περιστατικό που συνέβη στην Παλλήνη τα πρώτα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Στην διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής των συμμάχων ,εναντίων γερμανικών στόχων του Πειραιά,χτυπήθηκε από τα αντιαεροπορικά πυρά των Γερμανών ένα βαρύ βομβαρδιστικό με μικτό πλήρωμα από διάφορες εθνικότητες .

Το αεροπλάνο έπεσε στο Κάτω Χαρβάτι ( περιοχή της Παλλήνης),σε μικρή απόσταση από τα σπίτια.

Στην σχεδόν άθικτη άτρακτο βρέθηκε το πτώμα ενός Γάλλου αεροπόρου. Το υπόλοιπο  πλήρωμα είχε προλάβει να εγκαταλείψει το αεροσκάφος πηδώντας με τα αλεξίπτωτα.

Οι Γερμανοί συνέλαβαν όλους τους αεροπόρους εκτός από έναν ,τον τελευταίο που εγκατέλειψε το αεροσκάφος  και ο οποίος με το αλεξίπτωτο του  έπεσε στο  Παπαχωράφι (περιοχή της Παλλήνης) την ώρα που αγρότες ασκούσαν τις καθημερινές τους εργασίες.

Ένας από αυτούς ήταν ο Αθανάσιος Σιδεριάς ,ο οποίος σπεύδοντας σε βοήθεια του αεροπόρου,θάβει το αλεξίπτωτο του,του δίνει άλλα ρούχα και τον κρύβει στο σπίτι του κινδυνεύοντας ο ίδιος και η οικογένεια του από τους κατακτητές.

Καταφέρνει να τον φυγαδεύσει στην Αθήνα απ΄ όπου ο αεροπόρος μεταβαίνει στην Μέση Ανατολή και σώζεται.

Μετά το τέλος του πολέμου ο Αθανάσιος Σιδεριάς λαμβάνει από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την βοήθεια που προσέφερε δίπλωμα τιμής.

Ο Γάλλος αεροπόρος ετάφη στο κοιμητήριο της Παλλήνης κοντά στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Όταν τελείωσε ο πόλεμος συγγενείς του έκαναν εκταφή και μετέφεραν τα οστά του στην πατρίδα του.

ΦΑΝΗ ΠΙΕΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Καμία δημοσίευση για προβολή