Σ΄εκείνους που έπεσαν …….
Β΄παγκόσμιος και τρία παλικάρια από την Παλλήνη πέφτουν ηρωικά για την πατρίδα.
Πάλλης Γεώργιος του Ιωάννη
Παπαδήμας Αντώνιος του Κωνσταντίνου
Πύρρος Κωνσταντίνος του Ιωάννη
Γιατί……..
Άνθρωποι κατοικούν μες στο πνεύμα της Ελευθερίας αμέτρητοι,
Άνθρωποι όμορφοι μες στη θυσία τους,Άνθρωποι.
Το ότι πέθαναν ,δεν σημαίνει πως έπαψαν να υπάρχουν εκεί,
με τις λύπες ,τα δάκρυα και τις κουβέντες τους.
Ο ήλιος σας θα’ναι ακριβά πληρωμένος.
Αν τυχόν δεν γυρίσω,ας είστε καλά,σκεφτείτε για λίγο πόσο μου στοίχισε.
Νικηφόρος Βρεττάκος-Ένας στρατιώτης μουρμουρίζει στο αλβανικό μέτωπο.
Η 8η Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργανώνει την άμυνα στα υψώματα γύρω από το Καλπάκι. Ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος ,παρά τις αντίθετες απόψεις του Γενικού Επιτελείου που προέβλεπε άμυνα στα Τζουμέρκα,επέλεξε να κρατήσει την γραμμή άμυνας στο Καλπάκι μέχρι εσχάτων. Πέτυχε να αναχαιτίσει την Ιταλική εισβολή και στις 10 Νοεμβρίου 1940 ,η 8η Μεραρχία πέρασε από τη άμυνα στην επίθεση. Στα υψώματα ανατολικά του Καλπακίου,έγιναν οι πιο αιματηρές μάχες.
Στην είσοδο του Καλπακίου υπάρχει το Πολεμικό Μουσείο του 40. Στο βιβλίο πεσόντων που βρίσκεται εκεί ,αναφέρονται τα ονόματα των Παπαδήμα Αντωνίου του Κωνσταντίνου και Πύρρου Κωνσταντίνου του Ιωάννη των δύο πεσόντων από την Παλλήνη στις αιματηρές αυτές μάχες .
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ
Στα χρόνια που ακολούθησαν η Παλλήνη χάνει ένα ακόμη από τα παιδιά της.
Βορβολάκος Θεόδωρος του Δημητρίου
Σκοτώθηκε στο Γράμμο στις 6 Αυγούστου του 1948 από νάρκη ,ενώ βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία – Τάγμα 520.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ ( ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ)
Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στις πρώτες 12 μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει βαρέα όπλα του πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.
Στο εσωτερικό του Μουσείου, υπάρχουν εκθέματα που θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στον χρόνο. ( Ελληνικά και Ιταλικά πολυβόλα όπλα, η μηχανή του αεροπλάνου του Υποσμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου που κατέπεσε ηρωικά στον πόλεμο, στρατιωτικές ενδυμασίες ηρώων Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, ελληνικά και ιταλικά όπλα εποχής, ελληνικά και ιταλικά μετάλλια, στρατιωτικό ποδήλατο με ρόδες από καουτσούκ που χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί στρατιώτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολλά άλλα εκθέματα. Υπάρχει ακόμη μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ με ταυτόχρονη γραφική και ηχητική αναπαράσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου σε μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη.
Απέναντι από το Μουσείο βρίσκονται οι ανδριάντες του Πρωθυπουργού της Ελλάδας I. Μεταξά , που συνέδεσε το όνομά του με το “ΟΧΙ” του Ελληνικού λαού απέναντι στην αξίωση των Ιταλών για άνευ όρων παράδοση της Χώρας μας, του Βασιλέως Γεωργίου του Β’ και του Αρχιστράτηγου Παπάγου.
Σε πολύ κοντινή απόσταση από το Μουσείο Πολέμου 1940-41 βρίσκεται η σπηλιά την οποία το 1940 ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας Χαράλαμπος Κατσιμήτρος χρησιμοποιούσε ως τακτικό στρατηγείο.
Πάνω από τον οικισμό του Καλπακίου και στον λόφο Σειλητούρια δεσπόζει το γιγάντιο μπρούτζινο άγαλμα του πολεμιστή στρατιώτη του ’40, το μνημείο του “Έλληνα Μαχητή του 1940-41” που στέκει επιβλητικό κι αγέρωχο κοιτώντας προς το μέτωπο των εχθροπραξιών. Φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή Λάμερα Λάζαρο το 1966.
Η έρευνα στο Καλπάκι έγινε από την κα ΦΑΝΗ ΠΙΕΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ