Αμεινίας ο Παλληνεύς

2690

Αμεινίας σύμφωνα με τον Ηρόδοτο είχε καταγωγή από την Παλλήνη. Ήταν υιός του Ευφορίωνος από την Ελευσίνα, είχε αδέλφια τον ηρωικό Μαραθωνομάχο Κυναίγειρο και τον τραγικό ποιητή Αισχύλο.

Ο Αμεινίας ήταν τριήραρχος και ανήκε στον Αθηναικό στόλο. Έμεινε στην ιστορία από τη σύγκρουση Ελλήνων και Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. στα στενά μεταξύ Σαλαμίνας και των ακτών της Αττικής.

Στην περίφημη αυτή ναυμαχία, είχαν παραταχθεί οι αθηναϊκές τριήρεις υπό τον Θεμιστοκλή και οι σπαρτιάτικες υπό τον Ευρυβιάδη. Πρώτος επιτέθηκε ο Αμεινίας ο Παλληνεύς εμβολίζοντας τις περσικές τριήρεις , όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος στο Βιβλίο Θ’, Ουρανία, 8.84.1 .
Αρχαίο κείμενο :

“οἱ μὲν δὴ ἄλλοι Ἕλληνες [ἐπὶ] πρύμνην ἀνεκρούοντο καὶ ὤκελλον τὰς νέας, Ἀμεινίης δὲ Παλληνεὺς ἀνὴρ Ἀθηναῖος ἐξαναχθεὶς νηὶ ἐμβάλλει. συμπλεκείσης δὲ τῆς νεὸς καὶ οὐ δυναμένων ἀπαλλαγῆναι, οὕτω δὴ οἱ ἄλλοι Ἀμεινίῃ βοηθέοντες συνέμισγον. Ἀθηναῖοι μὲν οὕτω λέγουσι τῆς ναυμαχίης γενέσθαι τὴν ἀρχήν, Αἰγινῆται δὲ τὴν κατὰ τοὺς Αἰακίδας ἀποδημήσασαν ἐς Αἴγιναν, ταύτην εἶναι τὴν ἄρξασαν. “

Απόδοση στην νέα Ελληνική :
” Οι Έλληνες  άρχισαν να υποχωρούν με την πρύμνη, ενώ πήγαιναν εναντίον τους οι βάρβαροι . Κόντευαν να ρίξουν τα πλοία στην στεριά, όταν ο Αμεινίας από την Παλλήνη, κυβερνήτης ενός Αθηναϊκού πλοίου, όρμησε μπροστά και επιτέθηκε σε ένα εχθρικό πλοίο. Βλέποντας τα δύο πλοία σφηνωμένα μαζί, τα άλλα Ελληνικά έσπευσαν να βοηθήσουν τον Αμεινία και έτσι άρχισε η ναυμαχία, όπως ισχυρίζονται οι Αθηναίοι. Οι Αιγηνίτες υποστηρίζουν, ότι το πρώτο πλοίο που ρίχτηκε στον αγώνα ήταν αυτό που είχε πάρει του υιούς του Αιακού από την Αίγινα”.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνος αποτέλεσε τη σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα.

Οι Αθηναίοι τίμησαν το Αμεινία σαν ήρωα, αναγνωρίζοντας την συνεισφοράς του στη ναυμαχία. Όπως πολύ αργότερα η επιτροπή τοπωνυμίων του Πειραιά ονόμασε το ΝΑ άκρο της Ψυτάλλειας μπροστά από τον φάρο, ως ” άκραν Αμεινίου”.

Στην πόλη μας άγνωστος και ξεχασμένος τιμήθηκε , από τον σύλλογο κλασικού αθλητισμού ονομαζόμενο Αθλητικη Ενωση Μεσογείων «Αμεινίας Ο Παλληνεύς».

Φανή Παναγιώτου

Καμία δημοσίευση για προβολή