Η Ανεμώνη και οι μύθοι της
Κάθε Άνοιξη οι αγροί γεμίζουν με αγριολούλουδα. Ένα από τα ομορφότερα και πιο γνωστά είναι η ανεμώνη.
Η ανεμώνη ανθίζει από Φεβρουάριο μέχρι Μάϊο και θεωρείται σύμβολο της απλότητας και της εφήμερης ομορφιάς.
Το όνομά της το πήρε από τον ‘άνεμο’ γιατί οι αρχαίοι πρόγονοί μας πίστευαν ότι οι ανεμώνες ανθίζουν μόνο όταν φυσά ο άνεμος. Ο άνεμος τις κάνει να ανθίζουν και ο άνεμος παίρνει τα πέταλα τους και τελειώνει η σύντομη ζωή τους.
Οι μύθοι που συνοδεύουν την ανεμώνη πολλοί. Αναφέρουμε κάποιους από αυτούς.
Η θεά της βλάστησης η Χλωρίδα είχε στην ακολουθία της και την όμορφη νύμφη Ανεμώνη.
Η Ανεμώνη για κακή της τύχη ερωτεύτηκε τον σύζυγο τής Χλωρίδας τον άνεμο Ζέφυρο.
Όταν η Χλωρίδα κατάλαβε τον έρωτα της Ανεμώνης για τον Ζέφυρο την έδιωξε από την ακολουθία της και εκείνη πέθανε από θλίψη.
Η Θεά Αφροδίτη την λυπήθηκε για την άσχημη τύχη της και την μεταμόρφωσε σε λουλούδι για να ξαναγυρίζει στην ζωή μία φορά τον χρόνο.
Ο πιο γνωστός όμως μύθος είναι αυτός που θέλει την θεά Αφροδίτη να είναι ερωτευμένη με τον πιο όμορφο νεαρό της μυθολογίας μας τον Άδωνι και να προδίδει για χάρη του τον έρωτα του θεού Άρη. Ο Άρης τυφλωμένος από την ζήλια του περιμένει την στιγμή που θα απομακρυνθούν οι δύο εραστές και όταν ο Άδωνις φεύγει από το πλάι της Θεάς για να κυνηγήσει ,ο Άρης μεταμορφωμένος σε αγριογούρουνο τον σκοτώνει.
Από τα δάκρυα που έχυσε η Θεά γεννήθηκαν οι ανεμώνες ενώ από το αίμα του Άδωνι οι κόκκινες παπαρούνες (αγριοπαπαρούνες-Άδωνις).
Η Αφροδίτη παρακαλεί την θεά του Κάτω Κόσμου την Περσεφόνη ( σύζυγο του Άδη), να αφήνει τον Άδωνη να ανεβαίνει στην γη. Η Περσεφόνη ερωτευμένη και αυτή με τον πανέμορφο νεαρό αρνείται. Όμως μετά από παρέμβαση του Δία αναγκάζεται να υποχωρήσει και να αφήσει τον Άδωνη να ανεβαίνει έξι μήνες στην γη και να μένει με την Αφροδίτη και έξι μήνες μαζί της στον Κάτω Κόσμο.
Οι πρόγονοί μας κάθε χρόνο ,την Άνοιξη ,την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία γιόρταζαν την κάθοδο στον Κάτω Κόσμο και στην συνέχεια την άνοδο του Άδωνη στον Πάνω Κόσμο με τα Αδώνια , γιορτή στην οποία μετείχαν μόνο γυναίκες.
Θρηνούσαν για τον θάνατο του Άδωνι περπατώντας στους δρόμους της πόλης ,ραίνοντας με άνθη ένα ομοίωμα του κατά την πρώτη ημέρα των Αδωνίων ενώ την επόμενη ημέρα γιόρταζαν την άνοδο του στον Πάνω Κόσμο με χορούς και τραγούδια ,ψήνοντας αγριόχοιρους . Ίσως έτσι εξηγείται και η ιδιαίτερη αγάπη που έχουν οι γυναίκες στην ανεμώνη.
Το λουλούδι αυτό που γεμίζει τους αγρούς και της πόλης μας της Παλλήνης, είναι συνδεδεμένο με τον έρωτα και τον θάνατο ,με την ζωή και την αναγέννηση ,με θεούς και ανθρώπους ,με τον κύκλο της ζωής.
Ο Άδωνις ,η Αφροδίτη, η Ανεμώνη και οι μύθοι γύρω τους συμβολίζουν την αναζωογόνηση και την βλάστηση της γης κάθε Άνοιξη.
Οι φωτογραφίες με της ανεμώνες από τους αγρούς της Παλλήνης είναι της Μαρίας Μπαφίτη.