Η βιβλιοθήκη του Πεισίστρατου

2675

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Πεισίστρατος συνδέεται  άμεσα με την ιστορία της Παλλήνης.

Πεισίστρατος

Ο Πεισίστρατος  γόνος αριστοκρατικής οικογένειας καταγόταν  από τον Αυλώνα Αττικής ήταν γιός του Ιπποκράτη, πλούσιου άνδρα που είχε περιουσία στη Μεσογαία Αττικής ,στον Μαραθώνα και την Βραυρώνα. Γεννήθηκε μάλλον το 607 πχ και η μητέρα του ήταν ξαδέλφη με την μητέρα του Σόλωνα . Ο Πεισίστρατος ο οποίος υπήρξε και  Ολυμπιονίκης στο αγώνισμα του τεθρίππου, πεθαίνει το  527 πχ από φυσικά αίτια και τον διαδέχονται οι γιοί του Ιππίας και Ίππαρχος τύραννοι και αυτοί  των Αθηνών, οι Πεισιστρατίδες.

Δήμοι και φυλές της αρχαίας Αθήνας

( Η Αθήνα πόλη -κράτος  την εποχή εκείνη περιλάμβανε το μεγαλύτερο τμήμα της σημερινής Αττικής και την Παλλήνη – όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους ναούς της πόλης ,ο ναός της Παλληνίδος Αθηνάς).

Ένα από τα πολύ σημαντικά έργα του Πεισίστρατου και των διαδόχων του ήταν η δημιουργία της πρώτης βιβλιοθήκης του αρχαίου κόσμου, η οποία χαρακτηρίζεται σε σπουδαιότητα η αμέσως επόμενη μετά την βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Οι βιβλιοθήκη αυτή μαζί με τις κατά καιρούς βιβλιοθήκες του αρχαίου κόσμου συνετέλεσαν στην διάδοση και διάσωση των Ελληνικών γραμμάτων.

Όπως προαναφέραμε ο Πεισίστρατος διατηρούσε την πρώτη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη της εποχής. Σημαντικότατη υπήρξε η συμβολή της βιβλιοθήκης αυτής στην καταγραφή και διάσωση των Ομηρικών Επών όπως  αυτά έχουν φθάσει σε εμάς.

Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής αφορούσε έργα Ελλήνων ποιητών ,που από τότε έγιναν αναπόσπαστο μέρος κάθε συλλογής. Στην βιβλιοθήκη εργάζονταν λόγιοι της εποχής οι οποίοι είχαν άριστες επιδόσεις στην ορφική ποίηση και ήταν οι πλέον κατάλληλοι για την συγγραφική εργασία η οποία τους ανατέθηκε . Έχουν διασωθεί τα ονόματα των Κόγχυλου, Ονομάκρητου, Ζόπυρου από την Ηράκλεια και του Ορφέα από τον Κρότωνα.

Αυτοί οι λόγιοι συγκέντρωσαν και κατέγραψαν τα έργα του Ομήρου διαδίδοντάς τα και δημιουργώντας την βάση για τις Ομηρικές σπουδές στης Αλεξανδρινής εποχής.

Ο Πεισίστρατος ακόμα διέσωσε τα έργα του Ησίοδου συνεργαζόμενος με τον Κέκρωπα τον Μιλήσιο.

Ο αριθμός των βιβλίων της αρχαιότητας συγκρίνεται μόνο με αυτόν του 19ου αιώνα

Όταν ο Ξέρξης κατέλαβε την Αθήνα μετέφερε όλη την βιβλιοθήκη του Πεισίστρατου στην Περσία.

Ο Σέλευκος Α΄ Νικάτωρ ένας από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ,ο οποίος βασίλευσε στο ασιατικό τμήμα της πρώην Περσικής αυτοκρατορίας  επανέφερε την βιβλιοθήκη στην Αθήνα ,αλλά δεν είναι γνωστό πόσα από τα αρχικά συγγράμματα είχαν διασωθεί.

Βασιλική Γιακουμή

Καμία δημοσίευση για προβολή