Αγαπητά μέλη και φίλοι του συλλόγου.
Ο ΠΑΛΛΗΝΕΑΣ όταν του έγινε γνωστή η απόφαση με αριθμ.93/ 4-4-2017 του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης ,με την οποία είχε καταργηθεί ο οικογενειακός τάφος των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου αφ ενός και οι ενέργειες στο Κοιμητήριο της Παλλήνης εφ΄ετέρου ,απέστειλε προς τον Δήμο Παλλήνης την με αρ πρωτ.4688/16-02-2021/58 αίτηση -δήλωση -διαμαρτυρία.
Η εν λόγω αίτηση δεν εξετάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο ο σύλλογος μας επανήλθε αποστέλλοντας προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης και στο σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων νέα αίτηση-δήλωση-διαμαρτυρία με αριθμ πρωτ 6812/2-3-2021/59 την οποία συνυπογράφουν ογδόντα κάτοικοι Παλλήνης ,εκλεκτά μέλη και φίλοι του συλλόγου,αρχικά, λόγω του περιορισμένου χρόνου προς αποστολή της αίτησης.
Οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Παλλήνης ,ενωμένοι γύρω από τον πολιτιστικό σύλλογο Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ απευθύνουν για άλλη μια φορά αίτημα προς τον Δήμο Παλλήνης και πιστεύουν ότι το αίτημα τους θα γίνει δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης.
Η Πρόεδρος και το Δ. Σ.
Επιστολή 1 15/02/21
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, ως εκπρόσωπο αυτού καθώς και ως προς το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων Παλλήνης.
ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ», με έδρα τον Δήμο Παλλήνης Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρο αυτού, κ. Βασιλική Γιακουμή.
Μετά περισσής λύπης μας και αγωνίας, ενημερωθήκαμε ότι εν ευθέτω χρόνο, καταστράφηκε το μνήμα- μνημείο στο οποίο είναι ενταφιασμένοι οι Ιωάννης και Μαρία Πέτρου του Πέτρου και της Ελένης, στο Κοιμητήριο Παλλήνης. Οι προαναφερθέντες βρίσκονται ενταφιασμένοι εκεί σε οικογενειακό τάφο που προφανώς τους παραχωρήθηκε από την τότε Κοινοτική Αρχή, προ του έτος 1982, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και την ευεργεσία τους στην τότε Κοινότητα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Προφανώς η ενέργεια αυτή έγινε σε εφαρμογή της με αριθμό 93/4-4-2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, με απώτερο σκοπό την εκταφή των ανωτέρω προσώπων. Το γεγονός αυτό δημιούργησε αισθήματα ντροπής και αποτροπιασμού σε όσους το έμαθαν, γνωρίζοντας την προσφορά τους, στον πολιτισμό στην ιστορία και στην οικονομία της Παλλήνης.
Ο συγκεκριμένος τάφος είχε κατασκευαστεί κατ’ αρχάς για να φιλοξενήσει τον αγαπημένο αδελφό της Μαρίας Πέτρου τον Ιωάννη, διακεκριμένο χημικό και πολύ αγαπητό στους κατοίκους της πόλης μας. Ο Ιωάννης και η Μαρία Πέτρου, επένδυσαν στην πατρίδα μας όλα τα χρήματα τα οποία απέκτησαν εργαζόμενοι σκληρά στην Αίγυπτο. Αμφότεροι ουδέποτε επέδειξαν τον πλούτο τους , αντιθέτως έζησαν λιτά και ταπεινά, βοηθώντας τον πλησίον τους με μεγάλες δωρεές σε διάφορα ιδρύματα.
Αποκορύφωμα αυτής της ανιδιοτελούς μέριμνας και αγάπης της Μαρίας Πέτρου για την πατρίδα της και τον τόπο της, ήταν και η σύνταξη της με αριθμό 7216/1977 δημόσιας διαθήκης ενώπιον του συμβολαιογράφου Αθηνών Θεοδώρου Ρώμνιου και η οποία δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό της, όπως προκύπτει και αποδεικνύεται από το με αριθμό 1145/89 πρακτικό δημοσίευσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Με την υπό τρόπο διαθήκη αυτή, άφηνε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της, στην τότε Κοινότητα Παλλήνης. Συγκεκριμένα άφησε στο ελληνικό δημόσιο το γνωστό σε όλους μας Οινοποιείο, το οποίο ήταν σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα ΄Αρη Κωσταντινίδη. Φημιζόταν για το εκλεκτό κρασί PALLINI Α’ που έκανε την Παλλήνη γνωστή και στο εξωτερικό.
Επιπρόσθετα και στην τότε Κοινότητα Παλλήνης άφησε ένα οικόπεδο επί της Λ. Μαραθώνος μετά του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, προκειμένω βέβαια αυτό να αποτελέσει χώρο αναψυχής των παιδιών του τότε χωριού και σημερινού Δήμου.
Υπό αυτήν την έννοια και τις νομικές υποχρεώσεις που βεβαίως δημιουργεί το γεγονός ότι ο Δήμος μας είναι νόμιμος κληρονόμος ενός τόσο σημαντικού ακινήτου, από τον θάνατο της Μαρίας Πέτρου έως και σήμερα δεν τέθηκαν ζητήματα εκταφής, και ο Δήμος είχε αναλάβει – ως δεδομένη και νόμιμη υποχρέωση- όλες τις σχετικές δαπάνες. Υπογραμμίζεται ότι από το 1989 έως και σήμερα, ήτοι για χρονικό διάστημα τριάντα δύο (32) περίπου ετών, η Μαρία Πέτρου είναι ενταφιασμένη σε μνήμα το οποίο παραχωρήθηκε και συντηρούνταν από την τότε Κοινότητα Παλλήνης και μετέπειτα από τον Δήμο Παλλήνης. Προφανώς η Κοινότητα αρχικά και ο Δήμος μετέπειτα, θεωρούσαν αυτονόητη την εν λόγω παραχώρηση και την ανάληψη της σχετικής φροντίδας και εξόδων. Άλλωστε, αυτό ήταν εύλογο, καθώς πέραν της νόμιμης υποχρέωσης υφίστατο και ξεκάθαρη ηθική υποχρέωση προς του Δήμου προς τούτο, ως ευεργετηθείς δια της θανούσης, όπως αναλύθηκε ανωτέρω.
Σήμερα για άγνωστους σε εμάς λόγους, και χωρίς καν να ενημερωθούν οι συγγενείς της θανούσης, η παγιωμένη αυτή κατάσταση ανατράπηκε, δημιουργώντας στα μέλη του συλλόγου μας, στους συγγενείς της θανούσης αλλά και σε πλήθος Δημοτών και κατοίκων της περιοχής, εύλογες απορίες αλλά και πλήθος αρνητικών συναισθημάτων.
Διαβάζοντας την προαναφερθείσα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 93/2017, με έκπληξη πληροφορούμαστε ότι στα αρχεία του Δήμου ούτε καν είναι καταγεγραμμένη η ταφή της Μαρίας Πέτρου στο συγκεκριμένο τάφο και τόσο ο εισηγητής όσο και οι παρευρισκόμενοι και ψηφίσαντες Δημοτικοί Σύμβουλοι ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν ποιοι ήταν πραγματικά αυτοί που επρόκειτο να εκταφιαστούν. Πλανήθηκαν λοιπόν, ως προς το περιεχόμενο της εισήγησης που ομοφώνως υπερψήφισαν, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η εισήγηση στηρίχθηκε στα αρχεία του Κοιμητηρίου. Η απόφαση αυτή πάσχει πέραν των λοιπών στοιχείων πασιφανώς και ακυρότητας, καθώς εάν οι ψηφίσαντες γνώριζαν ότι εντός του μνημείου είναι ενταφιασμένοι οι ανωτέρω ευεργέτες και ότι αυτός ο τάφος είχε παραχωρηθεί και ως εκ τούτου ουδείς συγγενής όφειλε να καταβάλλει τέλη και έξοδα, είναι σαφές ότι δεν θα υπερψήφιζαν την εν λόγω εισήγηση.
Επειδή ως φορέας πολιτισμού είμαστε σίγουροι ότι η ανωτέρω απόφαση- η οποία εάν πράγματι υπήρξε αποτέλεσμα βούλησης των τότε υπερψηφίσαντων Δημοτικών Συμβούλων θα αποδείκνυε, αδικαιολόγητη άγνοια, προσβολή και έλλειψη σεβασμού απέναντι στους ευεργέτες μας και θα αποθάρρυνε τυχόν μελλοντικούς ευεργέτες- στηρίχθηκε σε ελλιπή δεδομένα και ότι τα νέα δεδομένα με τα οποία πληροφορούμε και τους Δημοτικούς Συμβούλους δια της παρούσης, θα οδηγήσουν στην ανάκλησή της.
Επειδή επιπροσθέτως επισημαίνουμε πέραν του ηθικού ζητήματος, την εικαστική αξία του καταστραφέντος μνημείου, το οποίο αποτελούσε αντίγραφο του ευρισκομένου στο Α΄ κοιμητήριο Αθηνών μνημείου των Παναγή και Λίνας Τσαλδάρη, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Έθελ και Φαίδωνα Κυδωνιάτη και καταδεικνύει την καλλιτεχνική ευαισθησία της Μαρίας Πέτρου καθώς και την εκτίμησή της σε ιστορικές προσωπικότητες της πατρίδας μας.
Επειδή η εν λόγω υπόθεση είναι επείγουσα, καθώς επίκειται άμεσος κίνδυνος εκταφής των ανωτέρω.
Διά της παρούσης, λοιπόν, αιτούμεθα τα κάτωθι:
Ληφθεί νέα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα, θα ανακαλεί την προγενέστερη απόφαση περί εκταφής με αριθμό 93/2017 και θα αναγνωρίζει ρητά ότι ο συγκεκριμένος τάφος έχει παραχωρηθεί στους θανόντες ως ευεργέτες του Δήμου και ότι τα αυτού έξοδα και τέλη καλύπτονται και θα καλύπτονται ες αεί από τον Δήμο Παλλήνης. Στην εν λόγω απόφαση θα πρέπει να μνημονεύεται ότι ο Δήμος θα πρέπει να επαναφέρει το μνήμα- μνημείο στην αρχική του κατάσταση.
Η παρούσα κοινοποιηθεί σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους δια αποστολής στις ηλεκτρονικές τους Διευθύνσεις.
Το εν λόγω θέμα λόγω του επείγοντός του, εισαχθεί στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την υποβολή της παρούσης, προκειμένω να ληφθεί απόφαση επί των ανωτέρω.
Κληθεί στην εν λόγω συζήτηση και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.
Επιστολή 2 01/03/21
Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, ως εκπρόσωπο αυτού καθώς και ως προς το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων Παλλήνης.
ΑΙΤΗΣΗ- ΔΗΛΩΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του Πολιτιστικού Συλλόγου με την επωνυμία «Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ», με έδρα τον Δήμο Παλλήνης Αττικής, όπως νόμιμα εκπροσωπείται από την Πρόεδρο αυτού, κ. Βασιλική Γιακουμή.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2021, ελήφθη απόφαση αναφορικά με την μη ανάκληση της απόφασης με αριθμό 93/4-4-2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, με την οποία είχε καταργηθεί ο οικογενειακός τάφος του Ιωάννη Πέτρου, εντός του οποίου ήταν ενταφιασμένη και η Μαρία Πέτρου. Η εν λόγω απόφαση ήρθε σε συνέχεια αιτήματος 11 Δημοτικών συμβούλων, με αίτημα την ανάκληση της απόφασης και λήψη νέας λόγω της παραπλάνησής τους (αναφορά του θέματος ως εισήχθη, χωρίς να λαμβάνουμε θέση αναφορικά με αυτό). Το ζήτημα λοιπόν το οποίο κρίθηκε ήταν το θέμα της ανάκλησης της απόφασης.
Δυστυχώς, αν και ο Σύλλογός μας είχε καταθέσει την με αριθμό πρωτοκόλλου 4688/2021 αίτησή- δήλωση – διαμαρτυρία μας, και κλήθηκε προς υποστήριξή της και η Πρόεδρος του Συλλόγου μας κ.Γιακουμή, η εν λόγω αίτησή μας, ουδόλως ελήφθη υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Σας, και συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει να κριθούν και τα αιτήματα του Συλλόγου μας. Αποτέλεσμα αυτών ήταν να μην εξεταστεί και το αίτημα του Συλλόγου μας περί αναγνώρισης των νεκρών ως ευεργετών.
Ο λόγος, λοιπόν, για τον οποίο κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2021 στην απόφαση μη ανάκλησης της ως άνω απόφασης κατάργησης τάφου του 2017, ήταν αποκλειστικά και μόνο το ότι κατά την πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων δεν ετίθετο ζήτημα «παραπλάνησής τους» το 2017 και έτσι οι σύμβουλοι ψήφισαν μεταξύ δύο πολύ συγκεκριμένων εισηγήσεων, ήτοι α) την εισήγηση των 11 Δημοτικών Συμβούλων περί ανάκλησης απόφασης λόγω παραπλάνησης, ως αυτή προκύπτει από την σχετική αίτησή τους, β) την εισήγηση του Δημάρχου, ο οποίος υποστήριξε ότι αφού τυπικά δεν δύναται να ανακληθεί η απόφαση του 2017, να εφαρμοστεί αυτή ως προς την κατάργηση και την εκταφή, αλλά τα οστά να μπουν σε ειδικό ορθοστάτη. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά πλειοψηφία υποστήριξαν την άποψη του Δημάρχου κ έτσι δεν ανακλήθηκε η ως άνω απόφαση.
Που βρίσκεται όμως σε όλα αυτά η εισήγηση του Παλληνέα;;;;;; Ο Παλληνέας δεν εισηγήθηκε την ανάκληση της απόφασης λόγω τυπικού κωλύματος νομιμότητας, ήτοι λόγω έλλειψης του βουλητικού στοιχείου των ψηφισάντων, στην βάση της ύπαρξης πλάνης περί τα πραγματικά περιστατικά της εισήγησης του 2017, αλλά κυρίως λόγω της ανυπαρξίας υποχρέωσης των κληρονόμων άλλως και συγγενών των νεκρών να καταβάλλουν Δημοτικά Τέλη, λόγω της σιωπηρής αναγνώρισης αυτών ως ευεργετών από τον θάνατο της Μαρίας Πέτρου και εντεύθεν. Η εισήγηση του 2017 ήταν ανακριβής και όχι παραπλανητική κατά τον σύλλογό μας, καθώς στην περίπτωση των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου εξ αρχής δεν υφίστατο υποχρέωση πληρωμής τελών. Γι’ αυτό άλλωστε πέραν του αιτήματος της ανάκλησης της απόφασης του 2017, ο σύλλογός μας αιτήθηκε όπως αναγνωριστούν και επισήμως οι νεκροί ως ευεργέτες της πόλης μας και απαλλαγούν οι κληρονόμοι άλλως και οι συγγενείς από τα σχετικά τέλη και στο μέλλον. Πέραν αυτών ως λόγους ανάκλησης της απόφασης του 2017, μνημονεύαμε και την ανακρίβεια της τότε εισήγησης περί αδυναμίας εντοπισμού εγγύτερων συγγενών, καθώς οι εγγύτεροι συγγενείς των θανόντων πέραν του ότι είναι παγκοίνως γνωστοί στην τοπική κοινωνία, θα μπορούσαν να εντοπιστούν ευχερώς και από το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών που υπάρχει στα αρχεία του Δήμου μας. Αυτή η τρίτη εισήγηση, αγνοήθηκε, δεν προτάθηκε και δεν μνημονεύτηκε, όλως παρατύπως. Άλλωστε για να απαντήσει κανείς στο αν υπήρξε είτε έγγραφη είτε σιωπηρή απαλλαγή τελών, ή πραγματική αδυναμία εύρεσης των συγγενών, θα έπρεπε να προσκομιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραστατικά πληρωμής τελών ή σχετικών ειδοποιήσεων περί πληρωμής από το 1973 και εντεύθεν, ή αντίγραφο του πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών των θανόντων ή βεβαίωση της υπηρεσίας του Δήμου μας, περί ανυπαρξίας του ανωτέρω πιστοποιητικού, το οποίο και βεβαίως δεν συνέβη στο μνημονευθέν Δημοτικό Συμβούλιο.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους αιτούμαστε να συζητηθεί η αίτησή μας με αριθμό πρωτοκόλλου 4688/2021 στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης- καθώς δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2021- , προσθέτοντας επικουρικά και στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει δεκτή, μετά την επ’ αυτής ψηφοφορία των Δημοτικών Συμβούλων, τα κάτωθι αιτήματα, στα οποία αιτούμαστε να ψηφίσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι όχι σωρευτικά αλλά ξεχωριστά- και ανεξαρτήτως μεταξύ τους- για το καθένα και με την σειρά που τίθενται στην παρούσα:
1ο Αναγνώριση των Ιωάννη και Μαρίας Πέτρου ως ευεργετών της Δημοτικής Ενότητας Παλλήνης του Δήμου Παλλήνης Αττικής.
Οι ανωτέρω, έχουν ήδη κριθεί από την τοπική κοινωνία, εδώ και χρόνια ως ευεργέτες, στην συνείδηση και στην ψυχή των Δημοτών αλλά και κατοίκων. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Δήμου μας, μετά την απόφαση της μη ανάκλησης της απόφασης κατάργησης του τάφου τους, και ο ίδιος ο Δήμος μας, ως ευεργέτες τους αναφέρει.
Θεωρούμε λοιπόν, προς αποκατάσταση της μνήμης τους, και αποφυγή παρερμηνειών, να υπάρχει και επίσημη – πέραν της διαδικτυακής – η οποία είναι και η μοναδική «αναγνώριση» του Δήμου μας- αναγνώρισής τους ως ευεργετών.
Τονίζουμε και εξαίρουμε για ακόμη μία φορά την προσφορά τους στον τόπο μας, ενδεικτικά απαριθμώντας τα κατωτέρω:
- Ως Έλληνες της διασποράς, επιστρέφοντας στον τόπο τους, επένδυσαν εδώ όλα τους τα χρήματα, ενισχύοντας την τοπική αλλά και εθνική οικονομία. Έφτιαξαν δύο οινοποιεία, προσέλαβαν τους κατοίκους και πλήρωναν άμεσα και αξιοπρεπώς τους αμπελουργούς της Παλλήνης. Με την δράση τους αυτή δημιούργησαν μια εύρωστη τοπική κοινωνία και ανέβασαν μοιραία το βιοτικό, μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο των κατοίκων.
- Με την εξαγωγή του ελληνικού αλλά και «παλληνιώτικου» κρασιού Pallini A, τίμησαν και την Ελλάδα αλλά και τον τόπο μας.
- Τίμησαν τον τόπο μας ακόμη και μετά τον θάνατό τους, αφού με την σύνταξη της με αριθμό 7216/1977 δημόσιας διαθήκης ενώπιον του συμβολαιογράφου Αθηνών Θεοδώρου Ρώμνιου και η οποία δημοσιεύθηκε μετά τον θάνατό της Μαρίας Πέτρου, όπως προκύπτει και αποδεικνύεται από το με αριθμό 1145/89 πρακτικό δημοσίευσης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, άφηνε μεν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της, στην τότε Κοινότητα Παλλήνης. Συγκεκριμένα άφησε στο ελληνικό δημόσιο το γνωστό σε όλους μας Οινοποιείο, το οποίο ήταν σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Αρη Κωσταντινίδη, αλλά στην τότε Κοινότητα Παλλήνης άφησε ένα οικόπεδο επί της Λ. Μαραθώνος μετά του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, προκειμένω βέβαια αυτό να αποτελέσει χώρο αναψυχής των παιδιών του τότε χωριού και σημερινού Δήμου.
- Ακόμη και ο περί ου ο λόγος τάφος, αποτελούσε αντίγραφο του ευρισκομένου στο Α κοιμητήριο Αθηνών μνημείου των Παναγή και Λίνας Τσαλδάρη, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Έθελ και Φαίδωνα Κυδωνιάτη και καταδεικνύει την καλλιτεχνική ευαισθησία της Μαρίας Πέτρου καθώς και την εκτίμησή της σε ιστορικές προσωπικότητες της πατρίδας μας. Οι νεκροί λοιπόν αυτοί ευεργέτες φρόντισαν να κοσμήσουν την πόλη μας με δημιουργίες μεγάλων γλυπτών (Έθελ και Φαίδωνας Κυδωνιάτης) και αρχιτεκτόνων (Άρης Κωνσταντινίδης.
2ο. Λήψη απόφασης περί μη εφαρμογής/ εκτέλεσης της απόφασης με αριθμό 93/2017 του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης, η οποία άμεσα θα γνωστοποιηθεί στην αρμόδια υπηρεσία Κοιμητηρίου του Δήμου μας, για τυπικούς λόγους που κωλύουν την εκτέλεση και θα αναλυθούν κατωτέρω: Ως καλώς γνωρίζουμε η απόφαση κατάργησης οικογενειακού τάφου, αποτελεί δυσμενή ατομική Διοικητική Πράξη. Ως εκ τούτου, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ήτοι ο εκτελεστής διαθήκης (κύριος κληρονόμος το δημόσιο), αλλά και οι εγγύτεροι συγγενείς θα έπρεπε να έχουν κληθεί στην σχετική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2017. Το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν, αρχικά καθιστά άκυρη την εν λόγω απόφαση λόγω παράβασης της αρχής της προηγούμενης ακρόασης. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του 2017 οι συγγενείς και το Δημόσιο δεν κλήθηκαν ενώ όπως παραδέχθηκε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του στις 19 Φεβρουαρίου 2021, δεν αναζητήθηκαν καν!!!! Δεν αναζητήθηκαν αν και ήταν γνωστοί (πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών για τους συγγενείς, εκτελεστής διαθήκης γνωστός από την υπόθεση οινοποιείου Πέτρου) και ως εκ τούτου είναι σαφές ότι πέραν της παράβασης της αρχής, δεν τους είχε καν ζητηθεί να καταβάλλουν τέλη δια της επίδοσης/κοινοποίησης σχετικών βεβαιωτικών πράξεων.
Πέραν όμως της νομιμότητας της απόφασης του 2017, θα πρέπει να κάνουμε λόγο και για την νομιμότητα της εκτέλεσης. Κοινοποίησε ο Δήμος την ατομική δυσμενή Διοικητική Πράξη στους εγγύτερους συγγενείς, ώστε να μπορούν να την προσβάλλουν;;; Όχι βέβαια!!!! Αφού λοιπόν ο Δήμος γνωρίζει την εν λόγω παράλειψη, θα πρέπει να λάβει απόφαση περί μη εφαρμογής εκτέλεσης της απόφασης έως ότου επιδοθεί η εν λόγω απόφαση στους συγγενείς και είτε πληρωθούν τα τέλη, είτε παρέλθει η προθεσμία που τάσσει ο νόμος για να κινηθεί αυτή δικαστικά.
- Αποδοχή της πρότασης του Συλλόγου μας, να αναλάβει την καταβολή των οφειλόμενων τελών και δη τις βεβαιωμένες οφειλές του εν λόγω τάφου αφενός της διετίας προ του 2017 επί των οποίων στηρίχθηκε η απόφαση κατάργησης του τάφου και εκταφής των νεκρών, αλλά και εν συνόλω της τελευταίας πενταετίας, με παράλληλη επίδειξη αντιγράφων των εν λόγω βεβαιωτικών πράξεων και ειδικότερα με ημερομηνία προγενέστερη του 2017 για τις οφειλές στις οποίες στηρίχθηκε η απόφαση κατάργησης του 2017.
Με αυτόν τον τρόπο εκλείπουν πλέον οι προϋποθέσεις εφαρμογής και εκτέλεσης της απόφασης του 2017. Ο πολιτιστικός Σύλλογος «Παλληνεύς», ως γνωστόν, έχει ως σκοπό του την διατήρηση της πολιτιστικής μνήμης και κληρονομιάς της πόλης μας και των παλαιών κατοίκων αυτής, μέρος της οποίας για όλους τους ανωτέρω λόγους είναι και οι εν λόγω νεκροί, Ιωάννης και Μαρία Πέτρου. Υπ’ αυτήν την έννοια έχει άμεσο έννομο συμφέρον αλλά και υποχρέωση να πράξει ό,τι είναι δυνατό για την διάσωση της πολιτιστικής αυτής μνήμης.
4.Ενημέρωση του Συλλόγου για την τύχη του λίθινου υλικού εκ του οποίου ήταν φτιαγμένο το καταστραφέν μνημείο:
Όπως ήδη αναφέρθηκε και είναι πλέον γνωστό σε όλους, το υλικό από το οποίο ήταν φτιαγμένο το γλυπτό στον τάφο των ανωτέρω νεκρών, απομακρύνθηκε από τον εν λόγω τάφο ήδη από τον Δεκέμβριο του έτους 2020. Για την μετακίνησή του ή ακόμη και την καταστροφή του, λόγω του όγκου του και του μεγέθους του, θα πρέπει να υπάρχουν σχετικά παραστατικά είτε για την καταστροφή του (ειδικό τρυπάνι), είτε για την μεταφορά του (ειδικό μηχάνημα μεταφοράς) και βεβαίως για την αποθήκευσή του. Επειδή με δεδομένο ότι το εν λόγω μνημείο έχει και οικονομική αλλά και πολιτιστική αξία, και βεβαίως με την άδεια των κληρονόμων και συγγενών, θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς διατήρησης της μνήμης των ανθρώπων αυτών ακόμη και από τον Σύλλογό μας, αιτούμεθα όπως ενημερωθούμε για την τύχη του, με την επίδειξη και παραχώρηση σε εμάς αντιγράφων των ανωτέρω παραστατικών εγγράφων.
5.Λήψη απόφασης περί εφαρμογής του όρου της διαθήκης της Μαρίας Πέτρου για την αξιοποίηση του οικοπέδου που παραχωρήθηκε τότε στην Κοινότητα και σήμερα στον Δήμο Παλλήνης, με την δημιουργία Δημοτικής Παιδικής Χαράς.
Ως προαναφέρθηκε με την διαθήκη της η Μαρία Πέτρου άφησε στην τότε Κοινότητα Παλλήνης, οικόπεδο ακριβώς πλαγίως του 2ου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο εφάπτεται στην ουσία με αυτό και καταλήγει στην Λ. Μαραθώνος. Εντός αυτού υφίσταται και ναός.
Δυστυχώς από το 1989 που δημοσιεύθηκε η εν λόγω διαθήκη έως και σήμερα, όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε η διαθήκη, αλλά το ακίνητο αφέθηκε πραγματικά στην «τύχη» του. Τις νυχτερινές ώρες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και γονέων του σχολείου, το οικόπεδο αυτό «καταλαμβάνεται», από διάφορες ομάδες, των οποίων οι ενέργειες είναι «αμφισβητούμενες», με αποτέλεσμα να τίθενται ακόμη και ζητήματα ασφάλειας των μαθητών/ περαστικών κ.λπ. Είναι πραγματικό ευτύχημα που τώρα που έγινε σε όλους μας γνωστό ότι είναι Δημοτική περιουσία, να αξιοποιηθεί κατάλληλα ώστε να εκλείψουν και τα ανωτέρω φαινόμενα.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε όπως ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ότι εντός του επόμενου μηνός, το οικόπεδο αυτό θα καθαριστεί και θα περιφραχθεί. Επιπρόσθετα να ληφθεί απόφαση για την δημιουργία παιδικής χαράς και να δοθεί εντολή στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, όπως ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό κατά προτεραιότητα.
Επειδή η εν λόγω υπόθεση είναι επείγουσα, καθώς επίκειται άμεσος κίνδυνος εκταφής των ανωτέρω.
Διά της παρούσης, λοιπόν, αιτούμεθα τα κάτωθι:
- Ληφθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, επί της με αριθμό 4688/2021 αίτηση του Συλλόγου μας και μάλιστα λόγω της υπογραφής της παρούσας από πλέον των 50 δημοτών, όπως η απόφαση αυτή ληφθεί άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
- Άλλως και όλως επικουρικώς και σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας, επί της ως άνω αίτησής μας, να εξετασθούν και να ληφθούν αποφάσεις επί των επικουρικών αιτημάτων της παρούσας. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν κάθε αίτημα ξεχωριστά και η συζήτηση και ψηφοφορία επί των επικουρικών αιτημάτων, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστά για καθένα τους και με την σειρά που τίθενται.
- Απέχει ο Δήμος από την εκταφή των νεκρών έως ότου συζητηθεί η παρούσα.
- Η παρούσα κοινοποιηθεί σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους δια αποστολής στις ηλεκτρονικές τους Διεθύνσεις.
- Κληθεί στην εν λόγω συζήτηση και η εκπρόσωπος του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, αλλά και η νομική μας Σύμβουλος.