25η ΜΑΡΤΙΟΥ

2563

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου τιμάμε και γιορτάζουμε δύο διαφορετικά γεγονότα που συνέβησαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Το ένα αφορά το έθνος  μας και το άλλο αφορά την ορθόδοξη πίστη μας, όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Έχουμε από τη μία τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και από την άλλη την Επανάσταση του 1821.

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα, αλλά επειδή είχε προηγηθεί η καθιέρωση του εορτασμού των Χριστουγέννων για τις 25 Δεκεμβρίου έπρεπε να υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ των δύο εορτών, οπότε ο εορτασμός τοποθετήθηκε εννέα μήνες νωρίτερα, στις 25 Μαρτίου. Το γεγονός ότι η Παρθένος Μαρία μαθαίνει από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γίνει μητέρα του υιού του Θεού αποτυπώνεται σε όλο το μεγαλείο του στο απολυτίκιο της εκκλησίας μας:

Σήμερον της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον και του απ’ αιώνος μυστηρίου η φανέρωσις. Ο υιός του Θεού υιός της Παρθένου γίνεται και Γαβριήλ την χάριν ευαγγελίζεται. Διό και υμείς συν αυτώ τη Θεοτόκω βοήσωμεν: χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.

Όσον αφορά την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό των προγόνων μας εναντίων των Τούρκων κατακτητών, για ελευθερία και δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και τιμούμε όλους τους ήρωες της επανάστασης( επιφανείς και αφανείς) που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους και πολλοί από αυτούς και την περιουσία τους στον αγώνα για την ελευθερία.

Στην πραγματικότητα η επανάσταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Είχε γίνει επαναστατική κίνηση το Φεβρουάριο του 1821 στη Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη που όμως δεν ευοδώθηκε, στις 21 Μαρτίου ξεκίνησε η πολιορκία των Καλαβρύτων, στις 23 Μαρτίου ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης με τη βοήθεια του Κολοκοτρώνη καταλαμβάνει την Καλαμάτα και άλλες επαναστατικές κινήσεις από τη Μακεδονία έως την Κρήτη.

Η Πελοπόννησος πρωτοστάτησε στην επανάσταση γιατί ήταν καλύτερα οργανωμένη, όμως τελικά την 25η του Μαρτίου δεν έγινε κάτι σημαντικό. Η αρχή της επανάστασης από την Αγία Λαύρα μάλλον ανήκει σε θρύλο παρά σε πραγματικό γεγονός.

Η 25η Μαρτίου είναι συμβολική επέτειος που καθιερώθηκε από τον βασιλιά Όθωνα  στις 15 Μαρτίου 1838, έτσι ώστε να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αυτό ήταν και επιθυμία της Φιλικής Εταιρείας και του Αλέξανδρου Υψηλάντη για να τονωθεί έτσι και το φρόνημα των Ελλήνων.

Μια μεγάλη ημέρα λοιπόν για τον Ελληνισμό που γιορτάζεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού στον κόσμο όπου υπάρχουν Ελληνικές κοινότητες με δοξολογίες, παρελάσεις, καταθέσεις στεφάνων, ομιλιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών των προγόνων μας.

Ο Παλληνεύς

Καμία δημοσίευση για προβολή