Διέλυσαν αντί να σώσουν

2534

Ξεφυλλίζοντας παλιές εφημερίδες του Παλληνέα σκέφτηκα να μεταφέρω ένα άρθρο στην ηλεκτρονική εφημερίδα του συλλόγου που είχε δημοσιευτεί το έτος 2000.

Πολλοί θα πουν « μα καλά άρθρο είκοσι και βάλε χρόνια πίσω» τώρα προχωράμε μπροστά. Φυσικά και προχωράμε αλλά μια ματιά σε παλιότερα γεγονότα ίσως βοηθήσουν τους νέους κατοίκους της πόλης μας να καταλάβουν αλλά και να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της Παλλήνης αλλά και να θυμίσουν στους παλαιούς κατοίκους πράγματα με τα οποία δεν ασχοληθήκαμε και δεν παλέψαμε να τα αναδείξουμε, είτε γιατί δεν θέλαμε, είτε γιατί δεν μπορούσαμε είτε γιατί δεν μας άφησαν, είτε γιατί δεν ενημερωθήκαμε;;;;

Την απάντηση μπορεί ίσως να δώσουν οι ερευνητές του μέλλοντος αν θελήσουν να ασχοληθούν…….

Η Ανάγνωση ξεκινά….

«Οι εργασίες διάνοιξης της Αττικής Οδού στην Παλλήνη έφεραν πρόσφατα στο φως ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Πρόκειται για ένα τετράγωνο κτίσμα (οικία) με βοτσαλωτό δάπεδο 5Χ5 μέτρων που ανάγεται στην Αρχαιότερη Νεολιθική Περίοδο, την οποία οι αρχαιολόγοι εξισώνουν με την 5η χιλιετία π.Χ.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το εύρημα γιατί, με βάση άλλα ευρήματα η ιστορία της Παλλήνης έφτανε ως τη Νεοτέρα Μυκηναϊκή Περίοδο (1425 – 1100 π.Χ). Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στο 1200 – 1300 π.Χ. φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και είναι ένα γυναικείο ειδώλιο πάνω σε άλογο και ‘ένα λίθινο τρίποδο.

Τώρα με την ανακάλυψη της Νεολιθικής Οικίας, στο ιστορικό παρελθόν της Παλλήνης πήγε 3000 χρόνια πίσω γύρω στο 5000 π.Χ. δηλαδή.
Λόγω της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας αυτού του πανάρχαιου ευρήματος, το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) αποφάσισε στην συνεδρίαση της Τρίτης 11 Ιουλίου 2000 να διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς της οικίας σε στεγασμένο χώρο ώστε να διατηρηθεί αλλά και να αναδειχθεί.

Το εγχείρημα βέβαια της αυτούσιας μετακίνησης της οικίας δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού ο κίνδυνος μιας καταστροφής είναι μεγάλος.

Και τι έγινε τελικά;;;;

Την απάντηση μας τι δίνει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» της 27/7/2000 από το οποίο και δανειστήκαμε τον τίτλο του παρόντος σημειώματος:

Εν μια νυκτί!!! Ενώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συζητούσε πριν από δέκα μέρες τις δυνατότητες διάσωσης και διατήρησης μιας νεολιθικής οικίας, η οποία αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Παλλήνη, την ίδια στιγμή ουδείς γνωρίζει αν οι ανασκαφείς είχαν προχωρήσει στη διάλυσή της. Έτσι, το βοτσαλωτό δάπεδο της οικίας, για τη σημασία του οποίου είχε γίνει ιδιαίτερη μνεία, ενώ αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων για τη Σωτηρία του ευρήματος, έχει ήδη καταστραφεί.

Αμηχανία αρχικά, αλλά και οργή στη συνέχεια προκάλεσε η είδηση στα μέλη του συμβουλίου, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να κατανοήσουν την αδιαφορία της Εφορείας στις αποφάσεις του ανώτατου αρχαιολογικού οργάνου και κυρίως βέβαια την καταστροφή του ευρήματος……. Και το άρθρο συνεχίζει.

Ο Παλληνέας ανέδειξε το θέμα μέσα από την εφημερίδα του τότε…..
Τροφή για σκέψη λοιπόν και τα συμπεράσματα δικά σας……

Σ. Χελιώτη - Σπηλιωτοπούλου

Καμία δημοσίευση για προβολή