Σχετικά με την ανάρτηση μας για το ανωτέρω αναφερόμενο θέμα στην ομάδα του συλλόγου μας.
Έρευνες και μελέτες έχουν αποδείξει αυτά τα οποία αναφέρουμε στην συνέχεια, αλλά δεν θα επεκταθούμε πέραν των κάτωθι αναγραφόμενων τουλάχιστον στην παρούσα ανάρτηση μας.
Πόσοι γνωρίζουμε ότι για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επιφάνεια φυλλώματος 25 τ.μ. μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για οξυγόνο για έναν άνθρωπο;
Ότι τα φύλλα των δένδρων επιδρούν στο μικρόκλιμα γιατί συγκρατούν, αντανακλούν, απορροφούν μεταβιβάζουν ηλιακή ακτινοβολία ;
Ότι ένα δένδρο διοχετεύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα μέχρι 400 λίτρα νερό με την μορφή υδρατμών;
Και επίσης ότι :
Όταν δεν υπάρχει βλάστηση τα όμβρια ύδατα ρέουν ταχύτατα στην επιφάνεια του εδάφους και χάνονται μέσα στους αγωγούς οπότε δεν ενισχύεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Η βλάστηση και κατ’ επέκταση οι ρίζες των μεγάλων δένδρων συνδέουν τα ύδατα αυτά και τα διοχετεύουν στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ρυθμίζουν την κίνηση και την ταχύτητα του ανέμου δρώντας σαν εμπόδια και ρυθμίζουν την κατεύθυνση του.
Συγκρατούν το έδαφος με αποτέλεσμα την αποφυγή διαβρώσεων .
Μειώνουν τον θόρυβο από τους αυτοκινητόδρομους. Κάθε τ.μ. πρασίνου μειώνει τον θόρυβο κατά 0,17 ντεσιμπέλ.
Καταπολεμούν την σκόνη η οποία επικάθεται στα φύλλα τους και στην συνέχεια ξεπλένεται με την βροχή.
Τα δέντρα μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και το 75% της ρύπανσης από καπνό και σκόνη.
Παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της βιοποικιλότητας γιατί αποτελούν καταφύγιο πολλών ειδών της πανίδας της κάθε περιοχής.
Βελτιώνουν την αισθητική αντίληψη και απόλαυση στο τοπίο της πόλης.
Το αστικό πράσινο λειτουργεί θετικά στην υγεία των κατοίκων .
Η θερμότητα από τα διερχόμενα οχήματα ανεβάζει την θερμοκρασία στις πόλεις ,ενώ τα κτίρια απορροφούν την θερμοκρασία και την διαχέουν σιγά σιγά γύρω τους .Τα μεγάλα δένδρα λειτουργούν σαν φυσικά κλιματιστικά στο αστικό περιβάλλον μετριάζοντας τους ανωτέρω παράγοντες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η θερμοκρασία στις πόλεις είναι υψηλότερη απ’ ότι στις αγροτικές περιοχές.
Οι ιδιοκτησίες δίπλα σε οποιασδήποτε μορφής πράσινο έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και οικονομική αξία.
Η κοπή μεγάλων δένδρων υποβαθμίζει το έδαφος της περιοχής από την οποία αυτά αφαιρούνται, ιδιαίτερα όταν μεγάλα τμήματα αυτής της περιοχής έχουν καλυφθεί από κτίρια, δρόμους και πεζοδρόμια.
Η αντικατάσταση πάλι αιωνόβιων δένδρων από άλλα είδη έχει σαν αποτέλεσμα τα νέα αυτά είδη συνήθως να φυτοζωούν και να εξαφανίζονται σε κάποιο διάστημα.
Τα προβλήματα αποδοχής από τους κατοίκους « θα σηκώσει τις πλάκες του πεζοδρομίου», «θα μας κλείσει το μαγαζί » αντιμετωπίζονται με την ενημέρωση και την ανάπτυξη του περιβαλλοντικού αισθήματος.
Το ελάχιστο πράσινο που έχει απομείνει πρέπει να προστατευθεί.
Ο σχεδιασμός για το αστικό πράσινο πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή από τους ΟΤΑ ,γιατί πολλές φορές τα λάθος κριτήρια και οι επιρροές οδηγούν σε σφάλματα.
Οι νέες δενδροστοιχίες στις πόλεις έχουν προβλήματα γιατί χρησιμοποιούνται συνήθως ακατάλληλα φυτικά είδη, τα οποία γερνούν γρήγορα ,δεν είναι ανθεκτικά και διασπείρουν σπόρους με αλλεργιογόνους παράγοντες.
Επομένως η αντοχή στην ρύπανση ,το ριζικό σύστημα, η ανάγκη των δέντρων για νερό πρέπει να προσέχονται ιδιαίτερα.
Το λίγο πράσινο που έχουμε δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο από τους κατοίκους και να μην υποβαθμίζεται η ύπαρξή του από οποιονδήποτε.
Η δενδρώδης κληρονομιά της πόλης μας δημιουργεί επιτακτικά θέματα – προβλήματα διαχείρισης που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν και πρέπει να υιοθετηθούν κατάλληλες λύσεις.
Τα οφέλη που μας δίνουν τα δέντρα μέσα στον αστικό ιστό αποδεδειγμένα υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων που συνδέονται με αυτά.
Η δενδρώδης μας κληρονομιά που αποτελείται από δένδρα που φυτεύτηκαν σε άλλες εποχές και τα προβλήματα διαχείρισης αυτής της κληρονομιάς είναι πλέον επιτακτικά και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν τόσο από τεχνική όσο και από πολιτικοκοινωνική άποψη.
Τα δένδρα πρέπει να προστατεύονται και να μην εκτοπίζονται από τις αστικές υποδομές.
Οι άνθρωποι που έζησαν πριν από εμάς δηλαδή οι παππούδες μας και οι γονείς μας έχουν αποδείξει ότι αγαπούσαν πολύ τον τόπο τους την Παλλήνη. Έχουν αποδείξει επίσης ότι οι επιλογές τους δεν ήταν τυχαίες και άστοχες.
Μένει σε εμάς να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοι.
Τελειώνοντας θέλουμε να αναφέρουμε ένα γεγονός το οποίο σχετίζεται με το ανωτέρω θέμα.
Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κατά την διάρκεια των εργασιών διάνοιξης της Λεωφόρου Μαραθώνος ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος περνώντας από το σημείο στο οποίο ευρίσκοντο μεγάλα πεύκα στην Παλλήνη στην περιοχή Κάτω Χαρβάτι τα οποία κινδύνευαν να ξεριζωθούν έδωσε εντολή μη κοπής, διατήρησης και προστασίας τους. Τα πεύκα αυτά στέκονται αλώβητα στην θέση τους σε ενδιάμεση νησίδα των ρευμάτων κυκλοφορίας.
Αναμένουμε και ελπίζουμε οι ευκάλυπτοι της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως να έχουν την ίδια τύχη και αντιμετώπιση.
Το ΔΣ του ΠΑΛΛΗΝΕΑ