Πρόκειται για μία δύσκολη διατροφική επιλογή που αφορά την κατανάλωση αυστηρά και καθολικά χορταρικών βολβών και σπόρων γνωστή και ως καθαρή χορτοφαγία και προϋποθέτει πλήρη αποφυγή κρέατος, ψαριών,γαλακτοκομικών,αυγών και μέλι .,.
Μεγάλη κοινωνική απήχηση αρχίζει να αποκτά λίγα χρόνια μετά την σύσταση της πρώτης κοινότητας χορταφάγων στη Μ.Βρετανία το 1944. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής. Οι VEGAN αντεπιτίθενται στη βία και την βαρβαρότητα που συνδέεται με την κατανάλωση κρέατος ,γαλακτοκομικών,και χρήση καλυνντικών καθώς και παραγωγή ρούχων που έχουν χρησιμοποίησει ζώικά προιόντα ( δέρμα γούνα κτλ)
Μόδα, φιλοσοφία, στάση ζωής,ηθική υγεία ????όροι που χρήζουν συζήτησης,διχάζουν, προβληματίζουν και καμιά φορά δαιμονοποιούν !
Αντικειμενικά από έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις προκύπτει ότι μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να μειώσει:
α) τα επίπεδα χοληστερινής και κορεσμένων λιπαρών οξέων ,
β) τα επεισόδια ισχαιμικών επεισοδίων
γ) να βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο,και κατ’ επέκτασή το Διαβήτη
δ) το ΒΜΙ ( δείκτη μάζας σώματος ) και το μεταβολικό σύνδρομο
ε) μείωση ή αποφυγή βομβαρδισμού του ανθρώπινου οργανισμού από ορμόνες,αντιβιοτικά και λοιπές χημικές ουσίες.
Ένα από τα κίνητρα για την υοθέτηση της χορατοφαγικής δίαιτας είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα συνυπάρχουν υποανάπτυκτες χώρες που μαστίζονται από πείνα και λειψυδρίας ενώ ο δυτικός κόσμος υφίσταται τις μεγάλες επιπτώσεις των βιομηχανικών φαρμων στο περιβάλλον (αέρα ,νερό και δάση).Πρόκειται για την υπέρβαση των επιπέδων αμμωνίας στην ατμόσφαιρα γύρω από τις φάρμεςτην μόλυνση του νερού από τα αποβλητά αυτών και τέλος την αποψίλωση δασών .
Ένω αξίζει να σημειωθεί η είδηση ότι 70% των σιτηρών και σπόρων προορίζονται για ζωοτροφές ,ενώ το αίμα και η κοπρία των ζώων αναμειγνύονται με την τροφή και επαναχορηγούνται .
Η θέση της Αμερικάνικης και Ευρωπαικής διατροφικής ένωσης ωστόσο είναι η σωστή προσέγγιση και υιοθέτηση κατάλληλα συνδιασμένης και ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής κατά συνείδηση που να μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμο .
Κρίνεται σκόπιμη και απαράιτητη η χορήγηση extra συμπληρωμάτων δεδομένου ότι ενώ υπάρχει εξασφάλιση υψηλών επίπέδων φυτικών ινών , μαγνησίου, καλίου και αντιοξειδωτικών βιταμινών Ε,C,βιταμίνες όπως D και Β12 δεν φαίνεται να καλύπτονται ικανοποιητικά.