Προτάσεις Παλληνέα στη διαβούλευση του Δήμου Παλλήνης

436

Γνωρίζετε όλοι ότι ο Παλληνέας παρακολουθεί πάντα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό -και όχι μόνο- στην πόλη μας .Το ΔΣ του συλλόγου δραστηριοποιείται στην επίλυση θεμάτων που προκύπτουν και με τις ενέργειές του προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους που θέτει.
Ο σύλλογος μας συμμετείχε σε διαβούλευση του Δήμου Παλλήνης για το στρατηγικό σχέδιο έργων και δράσεων με ορίζοντα τριετίας του Δήμου, επαναφέροντας ένα θέμα το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα δεκαετίες και υπέβαλε νέες θέσεις και προτάσεις επί των υπολοίπων θεμάτων μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας .Ελπίζουμε να μην αγνοηθούν οι προτάσεις μας.

Για ενημέρωση των μελών και φίλων μας οι προτάσεις του ΔΣ του Παλληνέα

Κύριοι,
Σεβόμενοι την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος μέσω του στρατηγικού σχεδίου έργων και δράσεων για την επόμενη μέρα 2020-2023,θέτουμε με την σειρά μας σε αυτήν την δημόσια διαβούλευση τις απόψεις μας για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας.

Α) Αναφερόμενοι ιδιαίτερα στον 5ο άξονα κυρίως (Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός), σε συνδιασμό με τον 2ο άξονα (Παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, εναλλακτικός τουρισμός)και τον 3ο άξονα (το περιβάλλον ,βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α,και πιο συγκεκριμένα την αξιοποίηση της Δημοτικής Περουσίας ,τον εναλλακτικό τουρισμό και την αξιοποίηση των υπαρχόντων αρχαιολογικών χώρων στην πόλη μας και την οικονομική αναπτυξη), έχουμε να προτείνουμε τα κάτωθι:

α)Όσον αφορά την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας,τον τουρισμό και τον πολιτισμό θέλουμε νε καταθέσουμε για άλλη μια φορά τις θέσεις μας για δημιουργία Μουσείου Παλλήνης,ευελπιστώντας η πανδημία η οποία έπληξε την ανθρωπότητα και κατ΄επέκταση και την πόλη μας να γίνει αφορμή μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος για μια ελπιδοφόρα για το μέλλον ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα : Ο ΠΑΛΛΗΝΕΑΣ δημιουργήθηκε πριν από 50 χρόνια και ένας από τους σκοπούς της ίδρυσης του ήταν η δημιουργία Μουσείου Παλλήνης.

Από τότε μέχρι σήμερα με άοκνες προσπάθειες των μελών του και των εκάστοτε διοικητικών του συμβουλίων και ερχόμενος σε επαφή με τους κατοίκους της πόλης μας έχει προσπαθήσει στην διαδρομή των χρόνων για την υλοποίηση του σκοπού αυτού.

Οι κάτοικοι της Παλλήνης έχουν συμβάλλει με την σειρά τους στην συλλογή ιστορικών στοιχείων ,τα οποία ο σύλλογος έχει επεξεργαστεί ,αρχειοθετήσει και δημοσιεύσει μέσω των λευκωμάτων του ,της εφημερίδας και των ιστοτόπων του.

Σε έναν τόπο όπως η Παλλήνη ,στον οποίο διεξήχθει η Γιγαντομαχία,ο οποίος έχει πάρει το όνομά του από τον Γίγαντα Πάλλα ,όπως μας γνωρίζει ο αείμνηστος πρόεδρος του Παλληνέα στρατηγός Ιωάννης Οικονόμου στο βιβλίο του ” Η Παλλήνη (Το Χαρβάτι )-Ένας τόπος,δύο ιστορίες-,σε έναν τόπο ο οποίος είχε επιλεγεί από τους προγόνους μας για να χτιστεί ένα διάσημο και πολύ σημαντικό ιερό στην Θεά της Σοφίας την Αθηνά την Παλλάδα, σ΄έναν τόπο στον οποίο περπάτησαν ήρωες αρχής γενομένης με τον Αμεινία τον Παλληνέα, ένας τόπος στον οποίο ιδρύθηκε και λειτουργεί και στις μέρες ένας από τους παλαιότερους αμπελουργικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα και πρώτος στην Αττική όπως αναφέρει ο Γιάννης Κορδάτος από τους εμφυτευτές κολίγες,τιμώντας το πνεύμα της συνεταιριστικής ένωσης,αυτός ο τόπος δεν έχει ένα σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη.

Δεν έχει ένα μουσείο ιστορικό,αρχαιολογικό ,λαογραφικό …το οποίο να στεγάζει και να συνθέτει τα κομμάτια της ιστορικής μνήμης της Παλλήνης.

Ένα μουσείο για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Εδώ λοιπόν θα σημειώσουμε την προσφορά της αξιομνημόνευτης Μαρίας Πέτρου ιδιοκτήτριας του Οινοποίου Πέτρου ,η οποία στην διαθήκη της δωρεοδοτεί το Οινοποιείο στο Ελληνικό Δημόσιο με αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία Μουσείου Οίνου.

Να σημειώσουμε επίσης την σημαντικότατη λαογραφική έκθεση την οποία διοργάνωσε ο Παλληνέας με εκθέματα λαικού πολιτισμού.(φάκελλος με στοιχεία έχει κατατεθεί στον Δήμο από τον σύλλογο).

Καταλήγουμε λοιπόν στο εύλογο συμπέρασμα ότι,ο χώρος για την εγκαθίδρυση του μουσείου υπάρχει ,υλικό για μουσειακή χρήση υπάρχει ,συλλογές ιστορικών γεγονότων υπάρχουν ,σύλλογοι που ενδιαφέρονται υπάρχουν ,οι κάτοικοι της Παλλήνης ενδιαφέρονται και το έχουν αποδείξει με την συσπείρωση τους γύρω από τον Παλληνέα.

Αυτό που λείπει και σας προσκαλούμε να προσθέσετε σαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού της Παλλήνης είναι βούληση.

Βούληση η οποία θα επιτρέψει μέσω της τεχνογνωσίας,της κατάρτισης και του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει ο Δήμος ,στην εισροή χρηματοδοτικών πόρων από τα αναφερόμενα προγράμματα και όχι μόνο και να δώσει σε αυτή την πόλη έναν χώρο για να καταθέσει τις μνήμες της.

Αφήσαμε για το τέλος μία ευχή την οποία είχε εκφράσει ο τ.πρόεδρος του Παλληνέα ο αξιότιμος κος Κωνσταντίνος Ρομποτής μέσω της έκδοσης του λευκώματος “Πως ήταν παλιά η Παλλήνη…” η οποία αφορά και εκφράζει όλους τους κατοίκους της πόλης μας :
“-Η Παλλήνη να διατηρήσει,ότι είναι δυνατόν από τον χαρακτήρα της,τη μεγάλη της ιστορία και οι κάτοικοι της να ζουν ευτυχισμένοι,σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο,που τόσο αγαπήσαμε.”

Οικονομικά ωφέλη από την ίδρυση Μουσείου Παλλήνης
———————————————————————
1.Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλες τις φάσης υλοποίησης του έργου.
2. Άνοδος του οικονομικού αποτελέσματος των τοπικών επιχειρήσεων και δημιουργία νέων.
3.Αύξηση των επισκεπτών (εσωτερικός τουρισμός,επισκέψεις σχολείων,επιστημόνων για μελέτη κ.α.)
4.Αύξηση των ξένων επισκεπτών ( δια μέσω καταλλήλων διαφημιστικών ενεργειών),το ενδιαφέρον για τον ιστορικό αυτό τόπο θα ανέβει κατακόρυφα.
5.Έσοδα στον Δήμο από την εκμετάλλευση του χώρου.
6.Αύξηση της ζήτησης για ακίνητα στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό αποτέλεσμα.
7.Μέσω ψηφιακής πρόσβασης στον μουσειακό χώρο ιδιαίτερα αλλά και σε άλλους ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών του κόσμου για την Παλλήνη με τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα.

Δια μέσω του Παλληνέα, τα μέλη και όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας, προσβλέπουν στο να αναλάβει ο Δήμος μας να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα δεκαετιών και να δημιουργήσει στην πόλη μας έναν χώρο έκφρασης και προβολής της ιστορικής μνήμης του τόπου.
Γνωρίζοντας της ευαισθησία σας σε θέματα πολιτισμού είμαστε βέβαιοι,ότι θα ξεκινήσετε την προσπάθεια για την υλοποίσηση των ανωτέρω σκοπών.

β)Επίσης θα θέλαμε να καταθέσουμε την πρόταση μας για σύνδεση όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας μέσω μιας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί από τον Δήμο για την ανάδειξη πολιτιστικών προτάσεων ,παρεμβάσεων και συνεργασίας.

γ) Συντήρηση του νερόμυλου και του περιστερώνα και τοποθέτηση ειδικών επιγραφών με αναφορά στην αρχαιολογική τους σημασία.

Β) 2ος Άξονας: Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών σε συνδιασμό με τον 3ο Άξονα,Το περιβάλλον και τον 4ο Άξονα, ψηφιακή σύγκλιση (τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών -ΤΠΕ, εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων -Internet of Things, έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»),έχουμε να προτείνουμε τα εξής :

α) Διαμόρφωση ΚΑΙ της παραρεμάτιας ζώνης της Δ.Ε. Παλλήνης σε χώρο περιπάτου .

β) Συγκοινωνία από το κέντρο της πόλης προς τον προαστιακό ώστε οι δημότες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους με αποτέλεσμα την μείωση των ρύπων.

γ) Τοποθέτηση περισσότερων κάδων για ανακύκλωση και καθαριότητα και αντικατάσταση των σπασμένων- φθαρμένων …με νέους.

δ)Αντικατάσταση των δημοτικών λαμπτήρων με νέους που θα βασίζουν την λειτουργία τους σε φωτοβολταικά συστήματα για εξοικονόμηση ενέργειας.

Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΛΗΝΕΑ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Β.ΓΙΑΚΟΥΜΗ Σ.ΧΕΛΙΩΤΗ

 

Καμία δημοσίευση για προβολή