Μία ιστορία για ένα μουσείο

1387

Ήταν το 1986 όταν μία  ομάδα κατοίκων της Παλλήνης αποφάσισε να ιδρύσει έναν σύλλογο ο οποίος θα μπορούσε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης έχοντας σαν όραμα την ανάπτυξή της αφ΄ ενός και αφ΄ ετέρου την διατήρηση του ιστορικού παρελθόντος της.

Μέσα στην έννοια του ιστορικού παρελθόντος της πόλης, εκτός όλων των άλλων συμπεριλαμβάνονταν και η προσπάθεια εκ μέρους του συλλόγου για την δημιουργία Μουσείου Παλλήνης. Γιατί οι κάτοικοι εκείνης της εποχής είχαν ήδη εντοπίσει την ανάγκη της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Είχαν ήδη εντοπίσει ότι καθώς οι γενιές αλλάζουν και οι συνθήκες της ζωής μεταβάλλονται ,όλο και περισσότερα κομμάτια από το παρελθόν σβήνουν στην μνήμη των ανθρώπων και χάνονται οριστικά.

Ο Παλληνέας στην πάροδο των ετών μεγαλούργησε. Από τα διοικητικά του συμβούλια πέρασαν Παλληνείς που μετείχαν στο όραμα που αναπτύσσονταν σε εκείνες τις πρώτες γραμμές του καταστατικού. Αυτά τα διοικητικά συμβούλια τα υπηρέτησαν άξιοι πρόεδροι ,αντιπρόεδροι ,μέλη που κατάφεραν να φτάσουν τον σύλλογο στο σημερινό του επίπεδο. Με αποκορύφωμα την προσφορά στην πόλη και στον σύλλογο ,του αείμνηστου προέδρου μας , στρατηγού Ιωάννη Οικονόμου.

Μέσω αυτών ο  Παλληνέας κρατάει σήμερα στα αρχεία του την ιστορία της Παλλήνης των τελευταίων δύο αιώνων.

Αρχεία τα οποία δημιουργήθηκαν πάντοτε με την βοήθεια και την αμέριστη συμμετοχή όλων των παλαιών κατοίκων της πόλης.

Όλα αυτά τα στοιχεία, έγγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, αντικείμενα έπρεπε κάπου να στεγαστούν.

Και εδώ ξεκινάει ένας αγώνας εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων για την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της δημιουργίας Λαογραφικού Μουσείου – Έκθεσης Παλλήνης.

Τα ιστορικά στοιχεία από τις εφημερίδες του συλλόγου αποδεικνύουν  ότι η προσπάθεια ήταν συνεχής από ιδρύσεως του και φυσικά ο σύλλογος ,ως μη κερδοσκοπικό σωματείο ,στο οποίο τα διοικητικά του συμβούλια εργαζόταν αφιλοκερδώς για την στήριξή του απευθυνόταν πάντα στον Δήμο της Παλλήνης ευελπιστώντας στην βοήθεια του για την δημιουργία του Λαογραφικού Μουσείου-Έκθεσης.

Οι προσπάθειες τόσων ετών από όλα τα διοικητικά συμβούλια  αλλά και οι ελπίδες των παλαιών κατοίκων Παλλήνης έμεναν μετέωρες .

Όπως επίσης το ενδιαφέρον των νεότερων κατοίκων της πόλης για την γνώση του ιστορικού παρελθόντος της  πόλης που κατοικούν.

Με την υπ ΄αριθμ. 054/2022 απόφαση που πήρε ο Δήμος Παλλήνης στην συνεδρίαση της  28ης Απριλίου 2022 αποφάσισε να αναλάβει εξ ΄ολοκλήρου τα έξοδα ίδρυσης και λειτουργίας του Λαογραφικού μουσείου-έκθεσης, ενώ ο Παλληνέας θα αναλάβει την λειτουργία του. Με την ανωτέρω απόφαση  φαίνεται ότι δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του αρχικού σκοπού του συλλόγου.

Ο  χώρος αυτός ο οποίος ελπίζουμε να ανοίξει τις πύλες του το συντομότερο δυνατόν ,θα ασχολείται με την συλλογή και καταγραφή  παραδοσιακών εκθεμάτων της περιοχής .Θα έχει σκοπό την εξοικείωση του σύγχρονου κατοίκου με τον λαϊκό πολιτισμό του  παρελθόντος ,και την ευαισθητοποίηση του  ,την διατήρηση της συλλογικής μνήμης, την κατανόηση του χθες από τις νεότερες γενιές και την σύνδεση του με το σήμερα.

Θα διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά και θα είναι μάρτυρας του τρόπου ζωής των κατοίκων που δημιούργησαν αυτήν την πόλη. Θα φέρει σε επαφή τους νέους ανθρώπους  με τα αντικείμενα και τον τρόπο ζωής του  παρελθόντος ,ένα παρελθόν που δεν θα κινείται στον χώρο  του φανταστικού πλέον ,αλλά θα μπορούν “ να το δουν και να το αγγίξουν “ .

Γιατί ένας τέτοιος χώρος κουβαλά την ιστορία πολλών δεκαετιών και προκαλεί  πολλά ερωτηματικά ιδιαίτερα στον νεαρό επισκέπτη , κρύβει ιστορίες που προκαλούν θαυμασμό ,δίνει κίνητρα ,διεγείρει την φαντασία, βελτιώνει την ικανότητα κριτικής σκέψης και τελικά φέρνει πιο κοντά τις γενιές .

Επίσης ο σύλλογος έχει και παράλληλους στόχους, ένας απ΄ αυτούς είναι η δημιουργία  ενός δικτύου το οποίο θα ενώνει το λαογραφικό μουσείο-έκθεση της Παλλήνης με άλλα λαογραφικά μουσεία γειτονικών περιοχών με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών.

Το κέρδος του πολιτισμού στην πόλη μας θα είναι τεράστιο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι από την ίδρυση του Λαογραφικού μουσείου – έκθεσης και μετά δεν τελειώνει τίποτα, αλλά τότε όλα αρχίζουν.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η απόφαση για την ίδρυση του λαογραφικού Μουσείου – Έκθεσης αποτελεί τιμή στους προγόνους μας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί μια εστία μνήμης ένα σημείο κατατεθέν της τοπικής παράδοσης γιατί οι χώροι αυτής της μορφής, συνδέουν τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση του συλλόγου , οι ελπίδες, οι ευχές, τα όνειρα των παλαιών κατοίκων της πόλης μας για την ίδρυση ενός χώρου που θα στεγάσει αντικείμενα που  με τόση φροντίδα διατήρησαν , φωτογραφίες ,έγγραφα ,χάρτες ……μνήμες …..ιστορία, θα βρουν ένα χώρο να στεγαστούν. Έναν χώρο όπου θα υπάρχουν και δεν θα χαθούν μέσα στην δίνη του χρόνου.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτό το πρώτο βήμα της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Παλλήνης να οδηγήσει γρήγορα στην ολοκλήρωση του έργου και να χαρίσει στην πόλη ένα σημείο αναφοράς για όλους τους κατοίκους της, παλαιούς και νέους. Για όλους τους κατοίκους της της Παλλήνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων .

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΛΛΗΝΕΑ

 

Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ

Καμία δημοσίευση για προβολή