Συνταγές από τις γυναίκες του κάμπου των Μεσογείων.

159

Οι παρακάτω συνταγές είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας.
Αναφερόμαστε σ΄αυτές για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η καταπληκτική απλότητα
των υλικών που χρησιμοποιούνται και ο δεύτερος και σημαντικότερος ο
χαρακτηριστικός τρόπος με τον οποίο έφτιαχναν τις πίτες τους οι γυναίκες
του Μεσογείτικου κάμπου.

Μουσούντα

( Προφέρεται μ΄σούντα) με τονισμένο έντονα το (σ)

Υλικά

1 κιλό σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
6 πράσα
1 ματσάκι άνιθο
4 αυγά
1&1/2 του ποτηριού αλεύρι
1/4 του ποτηριού νερό
1/2 του ποτηριού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
κανέλα και 1/2 του ποτηριού ελαιόλαδο
για το τέλος

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το σπανάκι, αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίξει.Στη συνέχεια το
βάζουμε σε ένα μπολ στημένο,προσθέτουμε τα πράσα τα κρεμμύδια και τον άνηθο ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα ,το λάδι,το αλεύρι το νερό και ανακατεύουμε καλά.

Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε να πάει παντού το
μείγμα.Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο την πίτα,πασπαλίζουμε με την
κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πουπέκι

Υλικά
Για την κρέμα

8 ποτήρια γάλα
1& 1/2 του ποτηριού σιμιγδάλι ψιλό
1 ποτήρι ζάχαρη
4 αυγά
2 βανίλιες
5 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/2 κ.γλ. baking powder

Για το φύλλο

1&1/2 του ποτηριού νερό
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1/4 του ποτηριού λάδι
λίγο αλάτι
αλεύρι όσο πάρει
και
λίγο μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Για την κρέμα

Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, το γάλα ,το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη,τις βανίλιες και το baking pawder . Όταν αρχίζει να πήζει η κρέμα μας, προσθέτουμε τα αυγά καλά χτυπημένα. Αφού έχουμε αποσύρει την κρέμα μας από τη φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο.

Για το φύλλο

Βάζουμε σε ένα μπωλ το νερό,το λάδι το
αλάτι και το βούτυρο προσθέτουμε το
αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να
έχουμε μία μαλακή ζύμη.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο , λαδώνουμε
ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε το φύλλο
μας.

Στη συνέχεια

Απλώνουμε επάνω στο φύλλο την κρέμα και την περιχύνουμε με ένα αυγό χτυπημένο και λίγη κανέλα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς γαι μία 45 λεπτά περίπου. Μόλις βγάλουμε το ταψί από το φούρνο
περιχύνουμε με μέλι ανάλογα με την προτίμησή μας.
Αφού κρυώσει κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν αποφασίσετε να τις δοκιμάσετε
ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Καμία δημοσίευση για προβολή