Το ηλιακό μας σύστημα περιλαμβάνει τον Ήλιο και ότι κινείται σε τροχιά γύρω του, μέσα στο πεδίο βαρύτητάς του, είτε περιστρεφόμενο γύρω απ΄ αυτόν ,είτε κινούμενο σε τροχιές άλλων σωμάτων τα οποία κινούνται γύρω απ΄ αυτόν.
Δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια ,από την βαρυτική κατάρρευση ενός γιγαντιαίου μοριακού νέφους.
Ο Ήλιος μας συγκεντρώνει την κύρια μάζα του Ηλιακού συστήματος,(99,86%) ,και γύρω του περιστρέφονται οι οκτώ πλανήτες ( με την μεγαλύτερη μάζα ) , που σχηματίζουν το πλανητικό μας σύστημα σε ελλειπτικές τροχιές.
Τέσσερεις εσωτερικοί πλανήτες οι Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης-που αποτελούνται κυρίως από πετρώματα και μέταλλα και ονομάζονται γήινοι πλανήτες, και τέσσερεις εξωτερικοί οι Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Από αυτούς οι δύο μεγαλύτεροι ο Δίας και ο Κρόνος αποτελούνται από υδρογόνο και ήλιο και ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας ( οι παγωμένοι γίγαντες),αποτελούνται από νερό αμμωνία και μεθάνιο.
Φυσικούς δορυφόρους έχουν όλοι οι πλανήτες ( εκτός από τον Ερμή και την Αφροδίτη ). Οι αέριοι γίγαντες διαθέτουν επιπλέον δακτυλίους αποτελούμενους από νερό και σκόνη.
Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης σε σχέση με την απόστασή του από τον Ήλιο και ο δεύτερος σε μέγεθος μετά τον Δία με διάμετρο στον ισημερινό του 120.660 χιλιόμετρα. Ανήκει στους γίγαντες αερίων.
Το όνομα του το έχει πάρει από τον Κρόνο τον ηγέτη της νεότερης γενιάς των τιτάνων, γιό της Γαίας και του Ουρανού ,ο οποίος νίκησε τον πατέρα του τον Ουρανό και νικήθηκε από τον δικό του γιό τον Δία.
Εξ αιτίας της μεγάλης του μάζας και της μεγάλης βαρύτητας οι συνθήκες σ΄ αυτόν τον πλανήτη είναι ακραίες. Οι εσωτερικές πιέσεις και θερμοκρασίες απέχουν πολύ από οτιδήποτε μπορεί να αναπαραχθεί πειραματικά στην Γη. Ο πυρήνας του ο οποίος πιθανώς είναι στερεός αποτελείται από σίδηρο, νικέλιο, πυρίτιο και ενώσεις οξυγόνου ενώ περιβάλλεται από ένα βαρύ στρώμα μεταλλικού υδρογόνου και ένα ενδιάμεσο στρώμα υγρού υδρογόνου και υγρού ήλιου και από ένα εξωτερικό στρώμα αερίων. Το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο στρώμα μεταλλικού υδρογόνου πιθανώς δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο ,λίγο πιο αδύναμο από το γήινο .Η εξωτερική ατμόσφαιρα του Κρόνου έχει ήπια εμφάνιση αν και μπορούν να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μακράς διάρκειας ζωής. Ο Κρόνος έχει εννέα δακτυλίους αποτελούμενους από σωματίδια σκόνης και πάγο και 82 δορυφόρους χωρίς να υπολογισθούν οι μικροί δορυφόροι και οι έλικες. Ο μεγαλύτερος από αυτούς τους δορυφόρους είναι ο Τιτάνας.
Η Παλλήνη ( αγγλικά Pallene) , είναι ένας πολύ μικρός φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Κρόνου μεταξύ των τροχιών του Μίμα και του Εγκέλαδου. Ανακαλύφθηκε από την Cassini Imaging Team το 2004 και πήρε την προσωρινή ονομασία S/1981 S 14 , επίσης ονομάζεται και Κρόνος XXXIII.
Μετά την ανακάλυψη της ,οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι η Παλλήνη πιθανότατα φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Αυγούστου του 1981 από τον διαστημικό ανιχνευτή Voyager 2.
Η Παλλήνη είναι ένα μικροσκοπικό φεγγάρι με μέση ακτίνα 2,5 χιλιόμετρα που περιστρέφεται μεταξύ του Μίμα και του Εγκέλαδου ,σε απόσταση περίπου 212.000 χιλιομέτρων από τον Κρόνο. Οι επιστήμονες έχουν δύο θεωρίες για να εξηγήσουν την παρουσία της Παλλήνης και των δύο μικρών αδελφών της Μεθώνης και Ανθής . Η πρώτη θεωρία λέει ότι τα τρία αυτά φεγγάρια μπορεί να έχουν χωριστεί από τον πολύ μεγαλύτερο Μίμα ή από τον Εγκέλαδο. Η δεύτερη θεωρία ότι και τα πέντε φεγγάρια (Μίμας, Εγκέλαδος, Παλλήνη, Μεθώνη, Ανθή) ,μπορεί να είναι υπολείμματα ενός μεγαλύτερου σμήνους που ταξίδεψαν σε εκείνη την περιοχή κοντά στον Κρόνο.
Η Παλλήνη περιστρέφεται γύρω από τον Κρόνο σε 27,7 ώρες περίπου. Επηρεάζεται από τον πολύ μεγαλύτερο από αυτήν Εγκέλαδο . Η διαταραχή στα στοιχεία της τροχιάς της έχει σαν αποτέλεσμα ο ημιάξονας της τροχιάς να ποικίλλει.
Το όνομα Παλλήνη εγκρίθηκε από το IAU Working Groop on Planetary System Nomenclature ( ομάδα εργασίας στην πλανητική ονοματολογία συστημάτων ) το 2005 και επικυρώθηκε από την γενική συνέλευση της ΔΑΕ το 2006.
Η Παλλήνη κατά την μυθολογία ήταν μία από τις Αλκυονίδες. Οι Αλκυονίδες ήταν κόρες του θεού Τιτάνα-Αλκυονέα που γεννήθηκε από την Γαία και το αίμα του Ουρανού. Ο Ηρακλής σκότωσε τον πατέρα τους στον πόλεμο μεταξύ των θεών του Ολύμπου και των Τιτάνων . Όταν σκοτώθηκε ο πατέρας τους οι κόρες του οι Αλκυονίδες ( Αλκίππη, Ανθή, Aστερία, Δριμώ ,Παλλήνη, Μεθώνη και Φθονία ), έπεσαν στην θάλασσα να πεθάνουν αλλά η θεά Αμφιτρίτη τις λυπήθηκε και τις μετέτρεψε σε πουλιά.
Το 2006 το Κασσίνι-Χόιχενς ανακάλυψε ένα δακτύλιο στην τροχιά της Παλλήνης ,με ακτίνα 2.500 χιλιόμετρα. Η πηγή του είναι στοιχεία που προέρχονται από την επιφάνεια της Παλλήνης, μετά από σύγκρουση με μετεωρίτες, τα οποία διαμορφώνουν έπειτα ένα δαχτυλίδι γύρω από την τροχιά της. Ο δακτύλιος αυτός ονομάζεται « το δαχτυλίδι της Παλλήνης»
Η Παλλήνη έχει φωτογραφηθεί πολλές φορές από το Κασσίνι-Χόιχενς, αλλά από πολύ μακριά. Το Κασσίνι -Χόιχενς έκανε κοντινά περάσματα από την Παλλήνη στις 16 Οκτωβρίου 2010 και στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 σε αποστάσεις 36.000 και 44.000 χιλιομέτρων.
Η καλύτερη φωτογραφία της Παλλήνης πάρθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2010.
Αναφερόμενοι λοιπόν στην Παλλήνη έχουμε την δυνατότητα να ταξιδέψουμε στον μακρινό εκείνον δορυφόρο του Κρόνου, στην τιτανομαχία ,στην Αλκυόνη Παλλήνη την κόρη του θεού Τιτάνα Αλκυονέα, στα θαλασσινά πουλιά που για χάρη τους απολαμβάνουμε τον ήλιο του Ιανουαρίου, στην Παλληνίδα Θεά Αθηνά και τον περίφημο ναό της ……..ή να συναντήσουμε νοερά τους προγόνους μας που κατοίκησαν αυτή την πόλη κάνοντας την μία από τις ισχυρότερες του αρχαίου κόσμου , την πόλη που σε πείσμα των καιρών ,εξακολουθεί να ζει και να αναπνέει ,να δημιουργεί και να διεκδικεί τα δικαιώματα της στον χώρο και τον χρόνο.