Εισαγωγή:Το κοινό κρυολόγημα ,γνωστό και σαν ρινοφαρυγγίτιδα ,είναι μία φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλείται από ιούς και μάλιστα από το πιο συχνό από τους περίπου 100 που υπάρχουν, το ρινοιό. Είναι η πιο συχνή πάθηση στο άνθρωπο και εξαιρετικά μεταδοτική. Μεταδίδεται με την απλή επαφή, χειραψία, φιλιά, με σταγονίδια από βήχα και φτάρνισμα ,τη κοινή χρήση μολυσμένων με τον ιό αντικειμένων, όπως είναι οι πετσέτες ,τα μαντήλια, παιχνίδια, τηλέφωνα, ποτήρια, σκεύη φαγητού κ.α. Κάθε ενήλικας θα νοσήσει 2-3 φορές περίπου το χρόνο ,ενώ τα παιδιά της σχολικής ηλικίας πάνω από 10. Εξάρσεις της νόσου παρατηρούνται κυρίως φθινόπωρο και χειμώνα.
Συμπτωματολογία: Πονόλαιμος, ρινικές εκκρίσεις, ρινική απόφραξη ,φτάρνισμα, βήχας ,μυαλγίες, κόπωση, ελάττωση όσφρησης, κεφαλαλγία και πυρετός ,είναι τα κυριότερα. Τα συμπτώματα υποχωρούν αυτόματα σε μία εβδομάδα περίπου, αν και σε παιδιά κάτω των 5 ετών ή σε ηλικιωμένους μπορεί να κρατήσουν περισσότερο.
Χρήσιμες οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπιση: Τα συμπτώματα που αισθάνεσθε στη διάρκεια της νόσησης είναι η προσπάθεια του οργανισμού να απαλλαγεί από τον ιό. Αν επομένως μπορείτε να τα αντέξετε για 1-2 μέρες ,τότε μπορεί και να υποχωρήσουν πιο γρήγορα. Αλλιώς ακολουθείστε τις πιο κάτω οδηγίες.
1.Φυσάτε τη μύτη σας μαλακά, ένα ρουθούνι κάθε φορά, σε χαρτομάντηλο, ενώ κρατάτε το άλλο ήπια κλειστό. Φύσημα με δύναμη μπορεί να σπρώξει τους ιούς στην ευσταχιανή σάλπιγγα και στο μέσο ούς (κίνδυνος ωτίτιδας).
2.Κάντε ρινοπλύσεις με αλατόνερο και γαργάρες με αλατόνερο ή άλλο αντισηπτικό 3-4 φορές την ημέρα και πάρτε απλά αναλγητικά.
3.Μείνετε σε ζεστό περιβάλλον, ξεκουρασθείτε και φορέστε προστατευτική μάσκα στο πρόσωπο όταν συναντάτε άλλους ανθρώπους.
4.Πίνετε άφθονα ζεστά υγρά και ρευστά, σούπες ,τσάι κ.α φυτικά ροφήματα για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
5.Κάνετε ένα ζεστό ατμόλουτρο ή μπάνιο. Προσφέρει χαλάρωση και υγρασία.
6.Χρησιμοποιείστε αλοιφές με μενθόλη στο πάνω χείλος και στην είσοδο της μύτης (ρώθωνες). Βοηθάει στην αναπνοή και απαλύνει τον ερεθισμό του δέρματος από τα συχνά φυσήματα.
7.Βάλτε θερμά επιθέματα στη περιοχή των γναθιαίων (μάγουλα) και μετωπιαίων (μέτωπο) κόλπων. Βοηθούν στην υποχώρηση του οιδήματος των βλεννογόνων και στο άνοιγμα των εκφορητικών πόρων τους.
8.Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλότερα, σε επιπλέον μαξιλάρι. Βοηθά στην υποχώρηση της ρινικής απόφραξης.
9.Αποφύγετε ταξίδι με αεροπλάνο. Οι διακυμάνσεις στην ατμοσφαιρική πίεση στη διάρκεια της πτήσης μπορεί να προκαλέσουν ωτίτιδα. Αν είναι αναγκαίο όμως χρησιμοποιείστε αποσυμφορητικά της μύτης πριν από την απογείωση & τη προσγείωση αεροπλάνου.
10.Καταναλώστε τροφές που ενισχύουν τη καταπολέμηση του κρυολογήματος: μπανάνες, πιπεριές, κρεμμύδια, μούρα, καρότα, μουστάρδα, ραπανάκια, τσάι κ.α.
Πότε να ζητήσετε βοήθεια γιατρού:
-Στους ενήλικες : Πυρετός 39 βαθμούς και πάνω ή πυρετός που συνδυάζεται με εφίδρωση, ρίγη, βήχα και πυο-αιματηρές εκκρίσεις ή όταν υπάρχει διόγκωση λεμφαδένων και έντονος πόνος στη περιοχή του προσώπου(ιγμόρεια).
-Στα παιδιά: Σε νεογέννητα επί πυρετού άνω των 38 ή πυρετός με εξάρσεις άνω των 40 σε όλα τα παιδιά ή χαμηλότερος όταν διαρκεί πάνω από 24 ώρες. ΄Οταν επίσης υπάρχουν σημάδια αφυδάτωσης, επί μη λήψης υγρών ή έμετοι, κοιλιακοί πόνοι, έντονη κεφαλαλγία, αυχεναλγία, ασυνήθιστη διέγερση και αδυναμία λήψης ύπνου, δυσκολία στην αναπνοή, συνεχές κλάμα, ωταλγία και επίμονος βήχας.
-Γενικά όμως συμπτωματολογία που δεν υποχωρεί ή χειροτερεύει μετά από μία εβδομάδα περίπου, είναι σημάδι ρινοκολπίτιδας ή άλλης φλεγμονής από το ανώτερο αναπνευστικό, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συμβουλή γιατρού.